aflevering #8

Social Media Copy & SEO

Ik ga in gesprek met The Content Hive member Michaël Goelen over het schrijven van captions voor sociale media, het belang van het gebruik van zoekwoorden en de relevantie van blogs voor je online zichtbaarheid.

Eveline: Welkom bij aflevering 8 van Kruisbestuiving. Ik heb vandaag weer een member bij mij, Michaël. Welkom. Kun je jezelf even voorstellen?

MichaëlZeker. Ik ben Michaël, 26 jaar, en sinds een twee, drie tal jaar freelancer, copywriter eigenlijk specifiek. Bij Phraseline. Marketing gestudeerd, en nadien ook nog communicatie gestudeerd. Dus een zestal jaar gestudeerd. En nu ondertussen ook al twee, drie jaar nine-to-five binnen die sector.

Eveline: Super. En heb je bepaalde projecten al gehad waar je extra trots op bent? Of waar je blij bent dat je daaraan mee mocht werken?

MichaëlOp zich wel op Phraseline. Ik heb het altijd al van jongs af aan gehad dat ik een soort projectje, zo te noemen, van mezelf wou. Dat hoeft niet heel grootschalig te zijn. Dat is ook nooit echt het doel geweest. Ik wou wel zoiets van mezelf. Dus ik werkte, of ik werk heel graag, ook voor een baas, nine-to-five. Maar daarnaast wou ik dan iets van mezelf. Dat was al zo tijdens mijn studies. Ook het einde van mijn marketingstudie was bijvoorbeeld tijdens de eerste corona-lockdown waardoor ik heel vaak thuis zat, heel veel tijd had om over dat soort zaken na te denken. Toen begon het ook echt wel te borrelen om iets zelfstandigs te beginnen. Een eigen projectje. Maar ik had eigenlijk totaal geen idee in wat, bijvoorbeeld. Dat is dan eigenlijk weer op een laag vuurtje gekomen met dan nog de vervolgopleiding te gaan studeren.
 
Tot ik dan daar eigenlijk besefte van waarom ga ik niet in de praktijk toepassen wat ik hier nu gaandeweg mijn studies heb geleerd. En ook aan de hand van stages en studentenjobs heb geleerd in de praktijk. En daardoor kwam ik eigenlijk tot de conclusie marketing slash communicatie, wat ik nu dan eigenlijk ook als Phraseline zijnde en als mijn project dan doe. Dus enerzijds communicatie, copywriting voor klanten. En anderzijds het marketinggedeelte waarbij ik mezelf een beetje manage, om het zo te noemen. Dus je moet zelf klanten gaan zoeken. Je moet zelf je social media kanalen wel in orde hebben. Je moet papieren opvolgen, dat soort zaken, moet je allemaal zelf wel wat in orde brengen. Dus dat is een beetje de mengeling tussen marketing en communicatie, wat ik dan doe voor klanten. En daar ben ik op zich wel trots op. En dat is iets waar ik wel heel veel voldoening uit haal ook.
 
EvelineJa, en er is geen ambitie om ooit volledig zelfstandigheid te worden?
 
Michaël: Ik denk op termijn dat er sowieso wel kan van komen. Is dat binnen twee jaar, is dat binnen vijf jaar, is dat binnen vijftien jaar? Geen idee. Zoals ik zei, omdat ik altijd iets van mezelf wou, en dat heb ik nu dan ook wel. Voorlopig ben ik er ook wel tevreden mee zoals het is. Maar zeg nooit nooit. Het kan heel snel gaan als je ergens een klant vindt die dan een andere klant kan aanreiken. En als de bal aan het rollen gaat, you never know. Maar voorlopig zitten we goed zoals we zijn.
 
Eveline: Ja, super. Heb je al bepaalde uitdagingen gehad? 
 
MichaëlJa, het is soms heel heftig. Zoals ik zei, je moet alles zelf doen, want ik ben dan op dat vlak alleen. Je moet het ook na je fulltime job of in de weekend doen. Je hebt ook je privéleven, uiteraard. Dus het is soms veel ballen tegelijk omhoog houden. Op zich ook wel hetgeen wat ik er op voorhand van verwacht had. Dus ja, dat is wel iets. Dat geeft me ook net voldoening, omdat je met van alles tegelijk bezig bent. En je leert heel veel dingen bij gaandeweg. Dingen die je op de schoolbanken eigenlijk niet per se leert. Dat moet ik je als ondernemer uiteraard niet vertellen. Dus ja, elke dag is het een beetje nieuw. Ik kijk er ook wel naar uit om de komende tijd ook te kijken wat dat brengt. En wat ik daarvan kan leren.
 
Dus het is op zich wel heel uitdagend. Vooral 9 to 5, en dan daarna, en in de weekends. Maar ik probeer ook wel gaandeweg structureel te gaan plannen en structureel te gaan werken, waardoor het ook wel haalbaar is. Ik weet, bijvoorbeeld voor mijn klanten zijn er heel vaak taken die elke maand terugkomen. Dan kan ik ook wel in mijn persoonlijke agenda wel specifiek richtlijnen of richtdata gaan inplannen. Dat ik weet van, dan ongeveer ga ik dat doen. En als ik dan heel veel andere projecten zou aannemen diezelfde periode, ja, dan gaat het niet gaan. Dus dat weet ik van, dat is geblokkeerd. En ook privé, dat ik dan probeer om dat wat vrij te houden. Om dan effectief die zaken te gaan doen. Er kan altijd natuurlijk wel wat ingeschoven worden, want er zijn heel vaak zaken die last minute nog veranderen. Ook privé dat er nog zaken bij komen of wegvallen. Maar meestal komt dat elke maand wel zo wat terug.
 

En ik merk wel, naarmate je er langer en langer in zit, dat dat structureel werken en dat vooruit plannen eigenlijk wel beter en beter lukt. Omdat ik ook wel heel gestructureerd ben. Ik ben niet zo heel chaotisch of zo op dat vlak. Dus ik kan ook wel voor mezelf structureel werken. Ik denk dat dat niet voor iedereen een gemakkelijk gegeven is. Maar ik heb het geluk dat dat bij mij wel zo is. En dat maakt het voor mij wel houdbaar om beide te combineren.

Eveline: Ja, klopt. Dat is wel een groot pluspunt om te hebben als freelancer. Die structuur en time management. Ik heb al met freelancers samengewerkt die dat niet hadden en dan merk je dat daar gewoon chaos is. Dat deadlines niet gehaald worden. En dat is jammer, want daardoor wordt je kwaliteit als minder aanzien. Terwijl dat dan niet zo is. Ik denk dat ik 3,5 jaar in bijberoep heb gewerkt als freelancer. Dat was ook echt proppen om alles gedaan te krijgen in één week. Maar wat mij daar wel enorm bij heeft geholpen, is om per maand te bepalen hoeveel uur ik heb om in mijn bijberoep te werken. En om inderdaad recurring projecten al in te vullen. Dan zie ik makkelijker hoeveel uur ik nog over heb om extra kwanten aan te nemen. En als die uren vol zitten, dan zitten ze vol. Dan is het voor de volgende maand.
 
Michaël: Ja, exact.
 
EvelineDus structuur als freelancer is heel belangrijk. Top.
 
MichaëlJa, structuur in de mate van het mogelijk probeer je dat te doen, maar er zijn altijd wel last minute nog zaken die veranderen. Waardoor je schema toch in de war geraakt en dat is nog een beetje improviseren.
 
Eveline: Ja, tuurlijk. In de markting komt er altijd wel een last minute opdracht.
 
Michaël: Ja, voilà. En dat is op zich ook wat ik net al zei. Dat houdt het ook wel heel interessant en spannend. Omdat je dan net ook een beetje… De comfortzone is misschien een beetje overdreven. Maar toch zul je jezelf een beetje moeten uitdagen. En dat maakt het net briljant.
 
EvelineJa, top. Je geeft aan dat je vooral copywriting doet. Heb je specifieke specialisaties binnen de copywriting?
 
MichaëlJa, mijn focus ligt eigenlijk vooral op social media copy. Ook wel op website copy. Dus vooral wel het online gegeven. Ook bij mijn job die ik heb gehad. Ik heb al in de advertising gezeten. Ik heb al in communicatie gezeten. Daar kwam altijd wel een luikje social media bij. Dus daar heb ik gaandeweg, enerzijds met mijn opleiding die ik heb gedaan en anderzijds de praktijkervaringen op mijn jobs, wel eigenlijk de expertise in verworven. En eigenlijk ook cursussen beginnen volgen, specifiek copywriting op dat soort gedeeltes. Om daar dan nu ook mijn klanten mee verder te kunnen helpen. Ik weet bijvoorbeeld dat SEO, Search Engine Optimization, daar heel belangrijk bij is.
 

Dat is iets waar ik ook meteen, als ik een briefing krijg van een klant die social media copy nodig heeft, is dat meteen iets waar ik voor mezelf al begin te kijken. Welke klant is het? Welke sector is het? Welke zoektermen zijn daar heel gangbaar? Om die dan eigenlijk zelf te gaan verwerken in mijn social media copy. Om dan eigenlijk een maand of twee later naar de klant te kunnen gaan en zeggen van kijk, we hebben nu vanaf twee maanden geleden die zoektermen eigenlijk verwerkt in jullie teksten. En we zien ook wel dat dat enerzijds ervoor gaat zorgen dat je dan bijvoorbeeld in Google ook hoger gaat ranken, om het zo te noemen.

EvelineJa, absoluut.
 
MichaëlWant het is enerzijds zo in Google dat bijvoorbeeld de zoekwoorden je hoger gaan doen plaatsen. Maar je kunt ook anderzijds gaan adverteren op Google. Dat is evenzeer met die zoektermen. Google Search Ads bijvoorbeeld dan. Dat leunt heel fel aan tegen SEO copywriting. Waardoor ik dan eigenlijk altijd ga voorstellen aan mijn klanten van dit zijn nu, ik zeg maar eens, tien zoektermen die in jullie sector of binnen jullie product heel gangbaar zijn. Ik kan bijvoorbeeld een blogpost of jullie website tekst aanpassen of schrijven waarin ik die zoektermen ga verwerken. Ik ga jullie social media copy schrijven waarin die zoektermen zitten. Door dat te gaan combineren met dan eventueel Google Search Ads met die zoektermen in, gaat het elkaar eigenlijk een beetje versterken.
 
Het gaat een totaalplaatje worden, om het zo te noemen. Binnen Google dan weliswaar. Waardoor de klant eigenlijk hoger gaat te zien zal zijn in de Google zoekresultaten. Want ja, iedereen weet, pagina twee, pagina drie op Google wordt toch nooit bekeken.
 
Eveline: Klopt, klopt.
 
Michaël: Dus het is eigenlijk een beetje een verhaal dat elkaar versterkt. Plus dan ook, ja, consistent zijn op social media. Het is dan ook iets dat ik daarmee wel probeer door te trekken. Dus ik zeg van, ik kan deze en deze zoektermen daarin verwerken. Maar het is ook wel belangrijk dat we dat echt afhankelijk van de keuze van de klant, twee keer per week, drie keer per week gaan posten, gaan publiceren. Ja, en de combinatie daarvan zorgt eigenlijk voor een totaalplaatje.
 
Eveline: Ja, oké. En heb je zo tips? Want ik weet, captions schrijven voor social media posten is niet altijd even makkelijk. En dat is ook iets wat ik vaak klanten heel erg mee hoor struggelen. Dat ze daar uren aan zitten. Uren vind ik heel erg weggegooide tijd. Heb je tips om dat proces te vermakkelijken en om te zorgen dat die captions echt goed werken bij je social media posts?
 
MichaëlJa, dat hangt ook een beetje samen met die SEO. Ik merk dat zelf heel fel. Omdat ik eigenlijk voor ik ga beginnen schrijven, ga ik effectief een soort zoekwoordanalyse gaan doen. En effectief gaan kijken van, ja, welke zoektermen zijn hier nu echt toepasbaar of gangbaar. En die ga ik er dan automatisch eigenlijk al in verwerken. Het is altijd wel zo, zeker omdat je dan ook na een lange werkdag moet doen, dat je hoofd soms even vol zit, dat het schrijven niet automatisch heel vlot lukt. En dan durf ik op zich ook wel eens… Misschien een beetje tegen mijn eigen winkel, maar zoals ChattyPT bijvoorbeeld. Ik denk, het is er, dus waarom zouden we het niet gebruiken? Ik zou het nooit zomaar klakkeloos overnemen. Uiteraard niet. Maar het kan wel een goede basis zijn.
 

Omdat je dan op zich al een schone vorm hebt, een tekstvorm, die goed in één zit. Maar dan kun je daar ook nog specifiek die zoektermen, die jij dan zelf hebt opgezocht of gevonden, via allerhande analyses, die kun jij er dan in verwerken. Waardoor je ook daar eigenlijk tot een totaalplaatje komt. En dan is dat wel iets waar de klanten meestal tevreden mee zijn.

EvelineJa, ja.
 
Michaël: Dan is het een combinatie van AI inschakelen voor een goede structuur, en anderzijds dan zelf ook effectief het onderzoek doen, de juiste termen te vinden, of zo de juiste hoek te vinden, zeg maar. Want daar is ChattyPT dan toch nog altijd wel heel computer in, robot in. Ze zeggen altijd, die opener moet dan heel specifiek zijn of heel persoonlijk zijn en moet direct zoiets een haak kunnen maken waardoor de lezer of de volger het verder gaat willen lezen of uiteindelijk dan een actie te gaan doen. En daarin merk je dan bijvoorbeeld dat AI of andere… ChatGPT bijvoorbeeld nog heel computer is en het menselijke ontbreekt daarvan nog wel wat. Maar daarvoor zijn wij als copywriters uiteindelijk nog… Dus wij kunnen dan het vermenselijken.
 
Eveline: Ja, super. En heb je zo favoriete tools om je zoekwoordenonderzoek te doen?
 
MichaëlEigenlijk is voor mij Google Search of het advertentie gedeeld door Google persoonlijk een hele goeie. Ik vind dat heel gebruikvriendelijk. Het is ook heel diepgaand. Je kunt zoektermen specifiek voor de sector, voor het product, maar dan evenzeer ook… Ik ben bijvoorbeeld van Limburg. We zijn nu in Oost-Vlaanderen. Ik kan bijvoorbeeld voor Phraseline in Limburg gaan kijken welke zoektermen zijn er hier in Oost-Vlaanderen gangbaar die bij ons in Limburg misschien iets minder gebruikt worden. Welke ik daar evenzeer dan wel zou kunnen gaan gebruiken. Anderzijds ook welke zoektermen worden gebruikt in advertenties. En hoe vaak wordt daar bijvoorbeeld op geklikt. Dus je kunt ook zien in welke mate het ook effectief is.
 
Dus ja, dat is voor mij persoonlijk een hele goeie. Ook in combinatie met Google Analytics om je eigen websiteverkeer bijvoorbeeld een beetje op te volgen. Dan kun je goed zien wat werkt en wat niet. Het is een hele voor de hand liggende Google, maar voor mij persoonlijk wel een goeie.
 
EvelineJa, top. En ook gratis denk ik dan?
 
Michaël: Ja, klopt.
 
Eveline: Want de meeste SEO-tools zijn vrij duur. Dus als een klant daarin wil investeren, dan is dat natuurlijk…
 
Michaël: Ik ben daarmee begonnen met Google zoekwoorden te onderzoeken via Hootsuite. Maar inderdaad, dat is nog betalend. Toen heb ik eigenlijk Google ontdekt, wat voor mij, als ik de kostenbaten vergeleek, om het zo te noemen, dan was Google eigenlijk perfect.
 
Eveline: Ja, top. Merk je verschil in lengte qua captions? Werken korte captions beter of langere captions?
 
MichaëlVoor social media sowieso korte captions, denk ik. Ik heb ook al heel vaak op Instagrampagina’s of zo bijvoorbeeld bij andere bedrijven gezien of bij ondernemers gezien die dan zo’n lange caption hebben. Op zich helpt het niet om er dertig zoektermen in te gooien. Je kunt beter focussen op een drie-, viertal en daar een korte caption in verwerken. Omdat je vandaag de dag toch zoveel content mogelijkheden hebt. Je kunt slides maken, je kunt van alles doen. Dus dan lijkt het mij beter om lange captions te gaan vermijden en die net in je content zelf te gaan verwerken. Omdat het dan visueel iets aantrekkelijker maakt. Alsnog is de belangrijkste info over de belangrijkste zoektermen dan nog altijd terug te vinden in de korte caption.
 
Dus volgens mij, sowieso voor social media is kort de way to go. Natuurlijk voor blogposts of website-teksten of nieuwsbrieven is een ander verhaal. Een nieuwsbrief kan één pagina lang zijn, maar kan evenzeer ook vijf pagina’s lang zijn. Dat hangt heel specifiek af van de producten, van de sector of van hoe vaak je een nieuwsbrief uitzendt. Evenzeer bij een blog. Je hebt blogs die je op een minuutje tijd gelezen hebt, maar je hebt ook blogs waar je tien minuten aan kunt lezen. Dat hangt ervan af hoe technisch bijvoorbeeld je product is.
 
EvelineJa.
 
Michaël: Maar voor social media denk ik sowieso kort.
 
Eveline: Ja.
 
Michaël: Kort en krachtig.
 
Eveline: Kort en krachtig. Super. Ik kreeg gisteren ook nog de vraag van een andere mede-ondernemer die niet in de marketing werkt. Worden blogs eigenlijk nog wel gelezen? Is het nog interessant om blogs te schrijven voor op je website?
 
MichaëlWorden ze gelezen? Dat is een moeilijke vraag. Is het interessant? Ja, zeker wel. Als je er keywords gaat in verwerken waardoor je automatisch beter wordt gezien, ook al wordt het niet per se gelezen, maar omdat het via de Google-algoritmes terug te vinden is, ga je sowieso wel hoger in je Google-ranking komen te staan. Net omdat die zoektermen er gewoon in verwerkt zijn. Omdat Google het herkent als een website die het probleem van de surfer kan oplossen. En daardoor ben je een goede website voor Google en gaan ze je hoger plaatsen. Dus dat is sowieso wel interessant, omdat je website dan bovenaan staat. En een surfer gaat dan gewoon op je website klikken. Of op één van de websites klikken die bovenaan staat.
 

Dus de kans wordt alleen maar groter dat ze op je klikken. Ik zal het zo zeggen. Dus het blijft anyway wel interessant. Alleen daarom al. En ik denk ook wel, als je dan kwalitatieve blogs kunt aanbieden, die ook effectief het probleem van de surfer kunnen helpen, of op z’n minst inspireren of een idee te geven van, oké, dat ga ik ermee doen, dan word je sowieso ook wel een beetje als een expert gezien. Of een kwalitatief bureau gezien. Of eender wat. Vanuit het oogpunt van de surfer wel. Dus ja, het is voor beide eigenlijk wel een meerwaarde.

Eveline: Ja, dus zeker niet iets om over te slaan in de marketing mix.
 
Michaël: Ik zou het afraden.
 
Eveline: Top. En hoe belangrijk is de kwaliteit van de blogs die je schrijft? Is daar een richtlijn voor? Hoe lang moeten die zijn?
 
Michaël: Ik denk dat dat heel veel van sector tot sector varieert. En ook zeker of je diensten of producten aanbiedt. Ik denk dat daar heel veel kan in variëren. En dat er ook geen goed of slecht in is. Ik merk uit eigen ervaring, de blogs die ik voor mijn eigen klanten schreef, zijn heel vaak blogs van vijf, zeshonderd woorden. Zoiets steekt uiteindelijk niet op honderd woorden.
 

Dus daar kan heel veel mee gespeeld worden. Het is ook afhankelijk van de link die je dan ook legt tussen je blog die je bijvoorbeeld op je website publiceert en dan de aandacht die je daar ook aan geeft op je social media bijvoorbeeld. Je kunt ook een blog schrijven die je publiceert op je website en that’s it. En dan hopen dat de surfer 1. op je website gaat terechtkomen en 2. ook je blog nog eens gaat lezen. Maar je kunt ook een blog schrijven, publiceren op je website en dan anderzijds op je social media gaan zeggen ik heb een blog geschreven over dat of dat. Waardoor mensen die je social media of je post op social media hebben gezien dan gaan doorklikken naar. En dat is dan eigenlijk ook een beetje het belang van copywriting.

Als je bijvoorbeeld zoiets doet en je schrijft een blogpost of een caption of je publiceert een post op social media over een blog die je hebt geschreven dat je dan daar ook wel je copywriting gaat toepassen. Copywriting is een beetje het wervend schrijven zonder dat de lezer het effectief doorheeft. Dus je gaat proberen om de lezer een bepaalde actie te laten doen zonder dat die het effectief doorheeft dat je dat probeert. Als je daar dan heel veel aandacht aan besteedt aan copywriting dat je daar een goede call to action hebt in je caption of in je post op social media gaat het er wel kunnen voor zorgen dat je ook meer verkeer naar je website en naar je blog kunt verwerken. Of kunt verkrijgen. Dus daar loopt dan ook wel weer een beetje het belang van copywriting.

EvelineOm door te trekken over verschillende kanalen hier.
 
Michaël: Ja, en effectiever voor gaan zorgen dat ze het niet per se doorhebben. Dus dat je ze mee kunt krijgen in je verhaal en niet per se in de call to action. Dat is dan ook weer het ding van storytelling. Dat je het verhaal op verschillende manieren kunt brengen. Verschillende plaatsen, ergens op je website, social media, eventueel zelfs offline. Maar dat het dan toch overkoepelend één mooi verhaal wordt. Dat is een beetje de bedoeling.
 
Eveline: Het is niet makkelijk.
 
Michaël:  Dat is zelfs moeilijk.
 
Eveline: Je sprak net ook over een beetje lokale zoekwoorden. Is het nog interessant om, zoals vroeger werd gedaan, local pages te maken op je website? Als je bijvoorbeeld een loodgieter bent die in heel Vlaanderen werkt, dat je zegt van loodgieter Gent, loodgieter Limburg, loodgieter Hasselt. Om daar mee te werken?
 
Michaël: Ja, ook daar is het wel weer dat Google daar ook een goede variant op gevonden heeft sinds een paar jaar. Google My Business. Ook iets wat ik zelf gebruik. Ook iets wat ik altijd tegen mijn klanten zeg om wel in te stellen. Op zich is dat ook maar een paar minuutjes werk. Maar het kan wel lonen. Bijvoorbeeld inderdaad een lokale loodgieter. Ik denk niet dat het per se nodig is om het voorbeeld van een loodgieter om dan over heel Vlaanderen elke keer een local page te gaan opzetten. Ik denk dat het eerder heel lokaal kan via Google My Business. Op een paar minuutjes tijd kun je het adres, telefoonnummer of contactgegevens, je kunt foto’s, openingsuren, dat soort zaken er allemaal aan toevoegen. Waardoor je ook één zichtbaar gaat zijn op Google Maps. Dus stel ik in Paal in Limburg, ik heb een loodgieter nodig. Ik typ in loodgieter op Google.
 
Ik kan op Google Maps kijken en dan krijg ik bijvoorbeeld alle lokale loodgieters in Paal, Beringen en een iets grotere omgeving te zien krijgen. Maar door je Google My Business in te stellen, ben je één, dus zichtbaar op die Google Maps. Maar twee, ga je ook makkelijk benaderbaar zijn omdat direct al je gegevens erbij opstaan. Dus ik zou dat eerder, vandaag de dag, 2024, eerder dat doen. Dat even in orde brengen. En ja, local pages iets minder. Maar ook dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik denk ook niet dat er per se een goed of slecht in is. Maar dat is mijn gevoel en mijn ervaring. En dat breng ik ook altijd over naar mijn klanten. En ik merk ook wel, zodra mijn klanten effectief hun Google My Business, mochten ze dat nog niet gedaan hebben, instellen, dat ze bijvoorbeeld ook wel merken dat ze meer websitekliks krijgen.
 
Eveline: Het verlaagt natuurlijk ook de drempel om iemand te contacteren met wie je natuurlijk meteen kan bellen.
 
Michaël: Ja, exact. Ook omdat je dan de zekerheid hebt van, je woont of de loodgieter is hier maar twee straten verder, bijvoorbeeld.
 
Eveline: Ja, ja.
 
Michaël: Dus dat maakt het allemaal veel toegankelijker. De drempel wordt verlaagd.
 
Eveline: Hoe minder moeite mensen moeten doen, hoe beter.
 
Michaël: Exact, exact.
 
Eveline: Het schrijven van blogs vraagt natuurlijk best wel veel werk. Er zijn heel goede freelance copywriters zoals jij, zoals andere mensen in The Content Hive. Maar heb je tips voor bedrijven die dat toch zelf, in-house willen gaan aanpakken? Hoeveel blogs heb je nodig om, hoeveel moet je er op een maand schrijven bijvoorbeeld?
 
Michaël: Ik denk, een echte hoeveelheid per maand is nagelang de sector en het bedrijf zelf. Het hangt er ook vanaf, zoals ik net al zei, als je er dan ook een beetje commotie rond creëert op social media. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je, ik zeg maar iets doorheen de tijd verspreidt, vijf, zestal social media posts gaat maken over één blog. Die altijd gaan verwijzen, van lees mijn blog. Continu diezelfde link gaan terugleggen. In plaats van effectief zes, zeven blogs te gaan schrijven, moest je social media minder gaan gebruiken, dan kan het natuurlijk wel relevant zijn dat je iets meer blogs gaat schrijven. Uit persoonlijke ervaring heb ik ook al wel gemerkt dat het vaak heel makkelijk is om altijd via een min of meer vergelijkbare structuur te gaan werken in je blog zelf. Dat maakt het voor jezelf om het te schrijven veel gemakkelijker, omdat je zelf al gaat weten van, ik zit nu hier, dit is nu hetgeen wat hier moet gaan komen. Er komt een automatisme eigenlijk voor jezelf, maar ook voor de lezer.
 

De lezer die je dan echt wel volgt, gaat ook wel weten wat hij of zij kan verwachten. Er is dus een herkenbaarheid. Een herkenbaarheid is online altijd goed.

Eveline: Ja, inderdaad.

Michaël: Dus ja, dat is een vaste structuur. Echt in hoeverre, het is moeilijk om te zeggen. Ik weet bijvoorbeeld, ik mik zelf meestal op één blog per maand, gecombineerd met misschien een nieuwsbrief, een tweetal nieuwsbrieven. Dat is voor mij een beetje de richtlijn.

Eveline: Het minimum, ja.
 
Michaël: Maar ook die nieuwsbrieven zijn hetzelfde, het verhaal is ook altijd een vergelijkbare structuur. Er zijn een paar templates waarmee gewerkt wordt. Je gaat niet elke maand opnieuw dezelfde template gebruiken, maar je gaat die wel om de zoveel tijd een keer willen laten terugkomen. Inhoudelijk, puur textueel, is dat natuurlijk helemaal anders. Maar dan heb je wel een houvast en een soort kapstok.
 
Eveline: Ja, een vaste basis om van te werken. 
 
Michaël: Ja, dat is wel handig. 
 
Eveline: Ik rond eigenlijk iedere podcastaflevering af met dezelfde vraag. Dat is de vraag wat het beste stuk content is dat je de laatste tijd hebt gezien. Dus bij deze vraag ik dat ook aan jou.
 
Michaël: Ik denk, omdat ik heel veel met social media bezig ben, dat ik daar ook vooral de advertenties bekijk. Ik vind het daar op zich bol.com, dat is misschien een cliché, maar wel een hele goeie.
 
Eveline: Ja, tuurlijk.
 
Michaël: Zeker al in 2024. Ze zijn heel vaak bezig met controversie en dat mag niet en dat soort zaken. Zij gooien daar een beetje met de pet naar. Dat vind ik dan net positief. Dat bewonder ik een beetje, omdat ze het net durven en ze doen het gewoon. Ze gaan ook niemand persoonlijk viseren. Dat hoeft ook zeker niet. Dat kan niet de bedoeling zijn. Maar ze gaan het wel in het algemeen breder. Ze gaan toch wel de controversie een beetje uitlokken. Op het randje van dit kan, dat kan niet. Ze gaan er toch wel wat op zoeken.
 
Eveline: Die grens op zoeken.
 
MichaëlJa, exact. Dat vind ik wel, dat moet kunnen. Het is er maar steeds minder en minder vandaag de dag. Maar dat moet kunnen en dat moet ook zo blijven. Dat is ook iets wat ik zelf wel probeer, want dat is zeker niet gemakkelijk. Het is een heel dunne grens van dit kan nog en dat had ik beter niet gedaan. Maar ik probeer het zelf ook wel, bij de content die ik voor mijn klanten creëer, in de mate van het mogelijke. Afhankelijk van de sector ook uiteraard. Probeer ik dat ook wel droog te trekken. En dat is wel zo’n beetje een inspiratieboom op dat vlak, Bol.com.
 
EvelineJa, zeker. Ja, ik vind Bol.com ook een zeer mooi voorbeeld. Maar we moeten er wel bij kaderen, die hebben een enorm budget om heel veel video’s op te nemen.
 

Michaël: Ja.

Eveline: Om een heel tegendraadse TikTok-strategie uit te bouwen. En dat is niet iets wat je als externe freelancer snel durft doen bij een klant. We zouden het eigenlijk wel moeten voorstellen. Maar dat is veel makkelijker als je in-house een team hebt die gewoon gekke dingen doet. En ze hebben waarschijnlijk ook een super jong team. Maar het is wel een tof voorbeeld om inspiratie op te doen en te zien hoe dat anders kan. En hoe dat je niet per se met de mainstream media mee moet glijden en ergens erin moet verdwijnen. Dus we mogen zeker wat meer inspiratie uithalen.

Michaël: Exact.
 
EvelineTop. Super. Heel erg bedankt dat je hier aanwezig was in de podcast.
 

Michaël: Bedankt dat ik mocht komen.

Eveline: Ik hoop dat je het een beetje leuk vond. Bedankt voor je inzichten. We gaan zeker alle tips met SEO-keywords gaan toepassen. 

🎯 Hoe effectief is jouw contentstrategie?

Ontdek binnen 10 minuten jouw sterke punten, verbeterkansen en ontvang praktische tips op maat. Doe nu onze gratis Growth Scan!

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner