In deze aflevering gaan we dieper in op de manier waarop je best start met content marketing en geef ik je een goudmijn aan tips om mee aan de slag te gaan.
Welkom bij deze tweede aflevering van Kruisbestuiving. Ik ben Eveline, founder van The Content Hive en in deze en twee andere afleveringen wil ik je graag tips geven voor je content marketing op drie verschillende niveaus. Wanneer je nog niet aan content marketing doet, wanneer je wel het een en ander doet maar je naar een volgend niveau wil en wanneer je al supergoed bezig bent en niet weet wat de volgende stap is. We beginnen bij het begin in deze aflevering en gaan kijken hoe je start met content marketing voor je bedrijf als je nog helemaal niks doet op dit moment.
Sowieso is het al een goede stap om te beseffen dat je aan de slag moet met content marketing. Het is tegenwoordig eigenlijk onmisbaar om niet online aanwezig te zijn. Dit kan in veel verschillende vormen uiteraard, maar bedrijven zonder online zichtbaarheid hebben gewoon een grote achterstand op hun concurrenten die hier wel mee bezig zijn.
Het maakt trouwens helemaal niet uit in welk sector. In alle sectoren is het belangrijk, ook in de boekhouding of andere sectoren waar het minder interessant lijkt. Maar goed, ik zal je niet verder de les spellen, maar juist wel tips geven om ermee aan de slag te gaan.
Het is een hele brok informatie die ik je vandaag wil geven, dus ik ga proberen alles zo compact en concreet mogelijk uit te leggen.
De eerste tip die ik je wil geven, is om niet zomaar te starten met het maken van content, maar hier eerst strategisch over na te denken. Zo maak je het jezelf makkelijker om steeds binnen dezelfde lijntjes te kleuren en je doelgroep waardevolle content te bezorgen.
Maar hoe maak je die strategie? Enerzijds vanuit je bedrijf en anderzijds vanuit je doelgroep. Vanuit je bedrijf kijk je naar je missie, visie, bedrijfswaarde en hoe je die wilt overbrengen. Heb je een bepaalde huisstijl en tone of voice, trek die dan zeker door in je content om er een geheel van te kunnen maken.
Het is ook belangrijk om een bepaald doel in je achterhoofd te houden dat je wil bereiken met de content. De meeste bedrijven hebben uiteraard het doel om meer klanten te verzamelen, meer leads te bereiken, meer zichtbaar te zijn, meer merkbekendheid op te bouwen. Maar er zijn ook bedrijven die juist meer personeel nodig hebben en die daar een doel van maken om content mee te gaan maken. Dat is dan eerder in het kader van employer branding, maar daar is niets mis mee, dat kan ook een doel zijn op zich.
Heb je bepaalde producten of diensten die je wilt promoten in je content, stel jezelf dan de volgende vragen:
Wat zijn je USPs, dus je unique selling points, of hoe zorg je dat jouw producten of diensten beter of anders zijn dan die van je concurrenten?
Waar bevind jij je momenteel op de markt?
En wat zeggen jouw klanten over je producten of diensten?
Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kan je veel concreter weten hoe je moet gaan inzetten op je content en welke dingen je moet gaan highlighten of juist moet belichten.
Je doelgroep is de tweede factor die mee je strategie zal bepalen. Denk na over je ideale klant en welke kenmerken deze heeft. Dit kan demografisch zijn, maar kijk ook naar de interesses, leefwereld, problemen en uitdagingen. Die laatste twee zijn zeker belangrijk.
Wat ik ook altijd voor bepaalde bedrijven leuk vind om te doen, is om te gaan kijken naar bepaalde karakterkenmerken. Zijn het bijvoorbeeld klanten die heel erg luidruchtig, uitbundig, extravert zijn, dan zal je die ook op zo’n manier moeten bereiken. Zijn het juist meer klanten die ingetogen zijn of wat onzeker zijn, dan kun je daarop gaan inspelen.
Ook om te bepalen welke content kanalen je gaat inzetten, moet je kijken naar je doelgroep. Waar zijn zij actief, hoe verzamelen zij hun informatie en op welke kanalen spenderen zij hun vrije tijd. Lezen ze bijvoorbeeld graag een nieuwsbrief of zijn ze eerder actief op Instagram of kijken ze, zoals Gen Z, vooral video’s op TikTok.
Daarna bepaal je de buyer journey. Dit houdt in dat je gaat kijken naar de verschillende fases die een klant doorloopt of een persoon doorloopt voor ze klant worden en ook na ze klant zijn bij jou. Dus hoe komen ze bij je terecht en naar wat gaan ze op zoek om jouw product of dienst tegen te komen. Ik zal even een voorbeeld geven voor een van mijn klanten, projectontwikkelaar in een nieuwbouw. Dat is makkelijker voor mij om me daarin in te leven.
Ik gebruik meestal het race model en dat race model heeft vier fases.
De eerste fase, de R, de research fase, is eigenlijk het moment waarop iemand of bijvoorbeeld een koppel of een gezin beslist om een huis te kopen. Ze gaan op zoek naar hun verschillende mogelijkheden en keuzes of dat ze bijvoorbeeld een huis willen kopen waar er nog werk aan is, een bestaande woning of willen ze een huis bouwen. En hoe gaan ze dat dan doen? Gaan ze zelf een huis bouwen? Werken ze met een projectontwikkelaar? Dat soort zaken.
In de volgende fase, de tweede fase, de A van act, zul je zien dat het koppel of het gezin gekozen heeft voor hetgeen dat ze willen, in dit geval nieuwbouw met een projectontwikkelaar, dat ze hier nu alles over gaan opzoeken. Ze willen weten in welke gemeente ze willen bouwen, wat voor stijl ze mooi vinden, willen ze drie of vier slaapkamers, vinden ze het belangrijk dat de tuin mee inbegrepen zit in het contract, dat soort zaken.
De derde fase, de C van convert, is eigenlijk het moment waarop ze de aannemer kiezen. In deze fase worden verschillende aannemers of projectontwikkelaars met elkaar vergeleken en is het dus belangrijk om voldoende USP’s te hebben om er bovenuit te kunnen steken. Hier zul je ook dan weer een match vinden tussen wat jij aanbiedt, dus bijvoorbeeld moderne stijl met tuinaanleg en hetgeen waar de potentiële klant naar op zoek is.
De vierde en laatste fase, de E van ons race model, staat voor engage. Hier is de klant, de buyer, eigenlijk al een klant geworden en is het belangrijk om hem geëngageerd te houden als bestaande klant. Misschien was het voorbeeld van een projectontwikkelaar niet het beste voorbeeld, want een bestaande klant gaat niet snel opnieuw een huis kopen, of toch niet binnen de periode van 5 à 10 jaar, neem ik aan.
Maar als je kijkt bij een e-commercebedrijf is deze fase wel super belangrijk, omdat je je bestaande klanten wil gaan benaderen om terug te komen. Zo kan je dan een bestand opbouwen van terugkerende klanten, wat belangrijk is, want dit kost eigenlijk veel minder moeite om klanten te laten terugkeren dan om een volledig nieuwe klant binnen te halen.
Zeer belangrijk. Als je deze buyer journey eenmaal helder hebt, dan kan je je content gaan linken aan de verschillende fases erin. Zo zal een nieuwsbrief interessant zijn in de tweede en derde fase, en zal bijvoorbeeld social media juist belangrijk zijn in de eerste en tweede fase om je zichtbaarheid te vergroten. De juiste blogs zijn eigenlijk op iedere fase wel interessant, maar bijvoorbeeld een client case kan echt van pas komen in de derde fase om een lead te doen converteren. Blogs kan je ook weer heel leuk toepassen in de engage fase, net zoals een goede mail flow waarin je mensen bijvoorbeeld eraan herinnert hun product opnieuw te kopen. Stel je hebt een product waarvan je weet, bijvoorbeeld vitamines, ze nemen er iedere dag één, er zitten 60 pillen in een potje, dan stuur je over 59 dagen een mailtje naar je klant. ‘Hey, je potje is bijna leeg, wil je een nieuwe bestellen?’ Zo maak je het terugkerende klanten.
Maak een duidelijk overzicht voor jezelf van alle mogelijkheden, en dat wil dan uiteraard niet zeggen dat je ze allemaal moet gaan uitvoeren, maar zo heb je wel een beeld van wat er mogelijk is in de toekomst.
Vanuit de buyer personas en de buyer journey zal al snel duidelijk worden op welke kanalen je zal moeten focussen om je doelgroep te kunnen bereiken. Combineer dit met je bedrijfsinformatie en je kan heel makkelijk content pillars maken. Content pillars zijn een handige houvast voor jezelf om inspiratie uit op te doen. Het zijn eigenlijk vaste thema’s waarbinnen je content gaat maken en die ook zo daadwerkelijk terugkomen in bijvoorbeeld je nieuwsbrief, je social media, om een bepaalde consistentie te brengen, maar ook om de klant of de lezer geïnteresseerd te houden in jouw content.
Mocht je bijvoorbeeld iedere maand een tip geven op een vast moment, dan kijken ze uit naar de tip van de volgende maand. Wat kunnen mogelijke pillars dan zijn? Nou, producten of diensten in de kijker, of inderdaad een tip van de maand, een vaste client case om de zoveel tijd, een podcastaflevering, maar dit kan ook bijvoorbeeld employer branding zijn, dus een medewerker die je in de kijker zet of eventueel nieuwe klanten die je binnen hebt, dat soort zaken.
Probeer voor jezelf vier tot vijf pillars vast te leggen als basis en hier kan je dan later nog op gaan variëren naarmate je meer ervaring hebt en beter weet wat er werkt.
Aan de hand van deze stappen heb je eigenlijk een heel concrete, maar toch ook compacte, strategie opgebouwd om mee verder te gaan. Dus dit was eigenlijk de eerste tip, het opbouwen van een strategie voordat je aan je content begint.
De tweede tip, een punt waar ik het vaak, veel te vaak, zie mislopen bij ondernemers en bedrijven is consistentie. Enkel een nieuwsbrief uitsturen wanneer je iets te vertellen hebt, af en toe een social media post plaatsen en eigenlijk te veel dingen willen doen waardoor je niks grondig kan aanpakken. Het werkt allemaal eerder averechts.
Consistentie in het naar buiten brengen van content is belangrijk om je volgers of fans zelfs happy te houden, maar het zorgt er ook voor dat mensen die je nog niet volgen jouw content regelmatig voorbij zien komen, waardoor ze hopelijk geïnteresseerd raken.
Maar hoe zorg je voor consistentie in je al veel te drukken leven? Dat doe je aan de hand van de volgende vier pijlers: content bundeling, content scheduling, content recycling en tijd inplannen in je agenda.
Laten we eerst dieper ingaan op de eerste pijler, namelijk content bundeling. Content bundeling wil zeggen dat je het proces van het creëren van een stuk content bundelt, zodat je efficiënter kan werken. In plaats van research – vormgeving – copywriting – posting, er komt nogal wat meer bij kijken dan dat, maar laten we het even simpel mogelijk houden, en opnieuw research – vormgeving – copywriting – posting per post, bundel je eigenlijk die verschillende stappen in je proces samen.
Zo doe je bijvoorbeeld een half uur research, waarin je vier, vijf nieuwe ideeën verzamelt. Dan werk je die vier nieuwe ideeën visueel uit, bijvoorbeeld door in een uurtje tijd en met twee of drie outfits vier video’s te kunnen schieten. Daarna schrijf je de copy bij de vier video’s, ook een uurtje tijd, en dan plan je alles in. Zo ga je veel efficiënter om, met de toch wel beperkte tijd die je hebt, I know, om meer content te kunnen maken in één keer.
De tweede pijler, content scheduling, hangt samen met de eerste. Als je tijdens zo’n content bundeling sessie heel veel content hebt gemaakt, kan je tools gebruiken om deze content ook meteen in te plannen in de toekomst. Zo hoef je er niet op de dag zelf meer aan te denken, en zal eigenlijk alles automatisch verschijnen op de dagen en uren waarop je het hebt ingepland. Ook dit bespaart je kostbare tijd en verkleint de kans dat je vergeet te posten, want we zijn allemaal human en we durven het allemaal weleens te vergeten.
De derde pijler was content recycling. Dit kan je op verschillende manieren toepassen. De eerste manier is eigenlijk heel straight forward, maar ik zie veel te weinig mensen dit toepassen. Je hebt van mij de toestemming om je content gewoon nog een keer te posten, maar dan drie, vier, zes maanden later. Crazy hè? Dat dat zomaar kan en mag. Nee, maar ik ben echt wel serieus.
Dit geldt vooral voor social media posts. Niet al je volgers krijgen je posts te zien in hun feed, en tegen dan, zes maanden later, heb je weer een stuk nieuwe volgers erbij voor wie die post misschien ook super interessant is. Aarzel dus niet om je content op de juiste momenten gewoon terug opnieuw te posten. Dit kan trouwens ook gewoon in een nieuw jasje zijn, dus met een nieuwe visual, of je laat de caption een keer herschrijven door ChatGPT, maar het mag ook gewoon helemaal hetzelfde zijn. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Wat content recycling ook inhoudt, is dat je één onderwerp uitwerkt op verschillende manieren. Start je bijvoorbeeld van een podcastaflevering, zoals deze, dan kan je hier een video van maken, waaruit je dan korte snippets haalt om reels of TikToks mee te maken. Dus de hele video plaats je op YouTube, dan heb je ook weer een extra kanaal waar je zichtbaar op kan zijn, en uit die video haal je verticale stukjes, met tools die je tegenwoordig beschikbaar hebt, om te kunnen posten op Instagram of TikTok.
Dat zijn al dan twee verschillende mediavormen. De derde mediavorm is dat je het kan uitwerken tot een blogpost, en die plaats je op je website. Dat doe ik ook, dus ik schrijf mijn podcasts uit in een landingspagina, die plaats ik op de website van The Content Hive, en dat zorgt er dan ook weer voor dat al die tekst extra keywords heeft om organisch zichtbaar te zijn in Google. Vanuit die blog kan je dan nog carrousels of gewone posts maken en die op social media plaatsen. Ik denk aan Instagram, LinkedIn, Facebook eventueel, al gebruik ik het niet meer veel, maar het kan. En daarbovenop kan je dan ook nog een vermelding doen in je nieuwsbrief van je podcast, je YouTube-video en je blog.
Dus nu heb je eigenlijk vanuit één onderwerp een hele resem aan content in verschillende mediavormen die je op enorm veel kanalen kan verspreiden. Een superfijne manier dus om niet steeds op zoek te moeten gaan naar nieuwe inspiratie, maar vanuit hetzelfde onderwerp gewoon heel veel stukken content te kunnen maken. Nog iets wat je tijd bespaart.
De laatste pijler bespaart je minder tijd op korte termijn, maar wel op lange termijn. Dat is namelijk om tijd in te plannen in je agenda. Net zoals je een meeting plant met een klant of tijd boekt om aan een project te werken, boek je tijd in je agenda om aan je eigen marketing te werken. Dus laten we er gewoon volgende week mee starten, pak je agenda erbij en plan een half uurtje in. Maakt niet uit wanneer, dat mag ook voor mij op zondagochtend als je daar zin in hebt. Ik liever niet, maar het kan.
Plan gewoon even een half uurtje in volgende week om aan je marketing te werken. Je zal zien dat dit half uurtje niet echt genoeg is, maar het is wel een goede basis om vanuit te vertrekken en je kan zo verder op een duurzame manier die tijd op gaan bouwen, om rekening te houden met je andere verplichtingen doorheen de week. Ik beloof je dat dit echt een groot verschil zal maken in het creëren van die consistentie en het behouden daarvan.
Allright, dus tip 1 was het creëren van een strategie voor je aan het maken van de content begint. Tip 2 is het zorgen voor consistentie.
Tip 3, tevens de laatste tip van vandaag, is om niet teveel hooi op je volk te nemen. Als je begint met content marketing wil je misschien heel veel tegelijk doen, omdat je concurrenten dat ook doen. Maar hold up, je concurrenten hebben misschien veel meer resources of budget om allemaal verschillende kanalen te onderhouden en die zullen waarschijnlijk niet allemaal zelf doen. Je wil liever starten met een paar kanalen die je goed kan onderhouden en waar je waardevolle content kan plaatsen, dan overal minimaal aanwezig zijn en je aandacht moeten spreiden.
Kies vanuit je strategie dus 2, hooguit 3 kanalen om mee te beginnen. Voor B2B bedrijven kan dat een nieuwsbrief zijn en LinkedIn, zou ik aanraden als basis of als eerste 2 kanalen. Voor B2C is dat meer verscheiden, kan dat bijvoorbeeld Instagram en TikTok zijn, maar dat hangt weer af van je doelgroep, leeftijd, etc.
Begin dus met kanalen waarvan je zeker weet dat je doelgroep daar aanwezig is en waar je je ook comfortabel bij voelt om content voor te maken. Ga niet meteen holder-de-bolder op YouTube video’s maken als je het niet fijn vindt om voor de camera te staan. Begin dan eerst met een blog waarin je gewoon kan schrijven en je zelf niet in de picture hoeft te staan. Zodra je deze kanalen dan goed onder de knie hebt en veel volgers, abonnees, leads hebt verzameld of echt een community hebt opgebouwd, dan kan je er een kanaal aan toevoegen.
Bij deze dus mijn 3 tips voor een goede basis om te kunnen beginnen met content marketing. Uiteraard is er nog veel meer informatie, maar deze 3 tips zou ik je gewoon meegeven om te kunnen starten en vanuit daar te kunnen vertrekken.
Dus om even een recap te doen: tip 1 was het opbouwen van een strategie voor je begint; tip 2 zijn de 4 pijlers om meer consistentie te bekomen, dus dat was content bundling, content scheduling, content recycling en tijd inplannen in je agenda; en tip 3 is om niet te veel hooi op je vork te nemen.
Dan wil ik nog eindigen met een paar kleinere tips die je van mijn part zeker mag opschrijven en boven je bed mag hangen.
Dat is namelijk dat de hoeveelheid volgers die je hebt niet belangrijk is. Ik vind het veel belangrijker dat je kwaliteit goed zit, dat je kwalitatieve volgers hebt in plaats van heel veel volgers. En please, don’t ever buy followers. Ik heb echt nog klanten die het me vragen, sorry als deze klanten luisteren, om volgers te kopen, maar dat is echt niet oké. Je trekt er gewoon heel veel spam mee aan, je bent er veel te veel geld aan kwijt en het zal je niet helpen om credibility op te bouwen of om beter zichtbaar te zijn in het algoritme. Dus niet doen.
De voorlaatste tip, als je het budget hebt, laat dan professionele beelden schieten. Ik weet dat het iets meer kost, maar het levert je wel foto- en videomateriaal op waar je maanden mee verder kan. Professionals weten exact hoe ze hun tijd moeten benutten om zoveel mogelijk kunnen doen in zo’n kort mogelijke tijd en zoveel mogelijk verschillende soorten foto’s of video’s te bezorgen. Dus laat het zeker doen. Ik merk ook uit mijn eigen ervaring dat accounts die uitsluitend werken met stockfoto’s gewoon een stuk minder engagement hebben en minder snel volgers op kunnen bouwen, omdat het gewoon minder authentiek overkomt. Je credibility wordt aangetast en als mensen niet zien wie er in een bedrijf werkt of achter de schermen staat, dan heeft het gewoon impact op je content.
De allerlaatste tip waar we mee gaan afsluiten, ik weet dat het veel is, maar toch wil ik hem even meegeven: durf te spieken bij concurrenten. Daarmee wil ik niet zeggen dat je ideeën klakkeloos moet overnemen, want trust me, daar wordt niet geapprecieerd. Maar gebruik je concurrenten om te ontdekken wat werkt voor je doelgroep en wat niet. It’s as simple as that. Zo heb je eigenlijk je eigen trial and error fase verkort. Je zal nog altijd wel moeten proberen en moeten zien wat wel werkt en wat niet, maar het kan gewoon super handig zijn om daar research te gaan doen. Al is het voor hashtags of voor afbeeldingen of voor soorten video’s.
Wow, dit was een hele hoop informatie in één aflevering. Eigenlijk een kleine goudmijn, als ik het zo mag noemen. Ik kan gerust geloven dat je het even niet meer zit zitten om te beginnen of niet meer weet waar je moet beginnen. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en dat je je niet te overweldigd voelt. Content marketing is super leuk als je er eenmaal je weg in kent en ziet wat het oplevert eigenlijk. Ik raad je aan om klein te beginnen, op een duurzame manier te groeien en het gewoon haalbaar te houden. Des te minder snel verlies je de interesse erin. Ik wens je heel veel succes en als je vragen hebt of hulp nodig hebt, dan weet je me uiteraard te vinden. Tot de volgende aflevering.
Ontdek binnen 10 minuten jouw sterke punten, verbeterkansen en ontvang praktische tips op maat. Doe nu onze gratis Growth Scan!